pgeorgo έγραψε: ↑16 Μάιος 2017, 09:51
Lizaki έγραψε: ↑26 Απρ 2017, 16:25
Καλησπέρα
επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκο ξύδι αντί για μαλακτικό πλυντηρίου κάθε φορά που πλένεις τα ρούχα και για απολυμανση και για τα αλατα και κανει καλύτερη δουλεια από το μαλακτικό.
Πολύ ωραίο θέμα έχετε ανοίξει
lamprinavrt μου θύμησες το λιναρόσπορο που τον έχω ξεχασμένο μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας...
το έτρωγα αλεσμένο με γιαουρτάκι, θα αρχίσω ξανά από σήμερα
Καλημέρα κι απο μένα. Πως αλέθουμε τον λιναρόσπορο; Στο Multi;
Απο οτι εχω ακουσει καλυτερα να ειναι σπασμενος, δηλαδη στο γουδι να σπασει, κοπανιστος, οχι να γινει θρυμματα,νομιζω ετσι!
Να και κατι που βρηκα στο google:
Πώς καταναλώνουμε το λιναρόσποροστο?
Eίναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Yπάρχουν όμως δύο τρόποι για να μπορέσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα άφθονα οφέλη του:
• Μουλιάστε αποβραδίς ολόκληρους τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρόμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε, ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.
Αν επιλέξετε σπασμένους σπόρους, μπορείτε να τους μαλακώσετε σε 20-30 λεπτά σε νεράκι. Εγώ χρησιμοποιώ 1 κουταλιά σούπας σπόρους σε μισό ποτήρι νερό (θερμοκρασία δωματίου) τα ανακατεύω και μετά πάω να πλυθώ. Όταν έχω τελιώσει με τον καθαρισμό του στόματος πίνω ένα ποτήρι σκέτο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και σε κανένα τεταρτάκι πίνω το μουλισμένο λιναρόσπορο. Τους καταναλώνω δηλαδή πριν το πρωϊνό. Επίσης, είναι πιο εύκολο να προσθέσετε τους σπασμένους σπόρους σε σαλάτες και σούπες. Επιλέγω πάντα να αγοράζω λιναρόσπορο από Βιο καταστήματα και όχι από super market.
• Eπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Aν αντικαταστήσετε ένα μέρος του άλευρου που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα άλευρου από λινάρι, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.
Πηγές: Tζούλυ Aποστολάτου, o ο κόσμος της ωμοφαγίας. Φίλιππας Σωφρονάς άρθρο από το Βήμα "Νέες έρευνες για τα οφέλη του λιναρόπορου"